Podeli
Uticaj ruske zabrane uvoza na ekonomije EU godinu dana posle

Uticaj ruske zabrane uvoza na ekonomije EU godinu dana posle

Najveće izvozno tržište poljoprivrednih proizvoda zemalja Evropske unije pre zabrane bila je Ruska Federacija. Posle stupanja kontrasankcija na snagu, beleže se značajna smanjenja vrednosti izvoza. Intenzitet uticaja je različit od zemlje do zemlje, kao i među sektorima.

Vrednost izvoza u Rusiju

Izvoz voća i povrća smanjen je za 12%, odnosno za 830 miliona evra. Štete su velike, ali ipak ispod očekivanja. Primer je Poljska koja je u godini pre stupanja zabrane imala izvoz voća i povrća u Rusiju vredan 1.1 milijardu evra, a smanjenje ukupne vrednosti izvoza posle godinu dana je 408,5 miliona evra.

Sektor mleka je najpogođeniji sa smanjenjem vrednosti za 1.1 milijardu evra. Izvoz mleka i mlečnih proizvoda u Rusiju pao je na 40 miliona evra, što predstavlja sniženje od 97% u odnosu na prethodnu godinu. Posebno su pogođeni proizvođači, jer se u aprilu završavaju isplate premija za mleko.

Sektor mesa, nasuprot ostalim sektorima, beleži rast vrednosti izvoza za 5%, odnosno za 436 miliona evra. Zemlje poput Nemačke, Francuske i Španije su značajno uvećale izvoz, dok su zemlje poput Poljske i Litvanije pretrpele značajne gubitke. Treba imati u vidu da je zabrana uvoza svinjskog mesa u Rusiju iz pojedinih zemalja stupila na snagu u januaru 2014. zbog izbijanja afričke svinjske groznice u tim zemljama, pa su efekti utoliko pojačani.

Institucije Unije nastoje da ublaže uticaje ove zabrane otvaranjem novih tržišta. Najveće izvozne destinacije, umesto Rusije, postaju tržišta SAD i Kine. Paralelno se beleži veće prisustvo na tržištima Saudijske Arabije, Turske i Južne Koreje.

Ostavite komentar